Zamienniki cukru - co stosować zamiast cukru ?

2018-06-05
Zamienniki cukru - co stosować zamiast cukru ?
Pomimo tego, że ciągle słyszymy, że cukier jest szkodliwy i niezdrowy, zjadamy go średnio nawet 40 kg rocznie pod różnymi postaciami: wędlin, słody, napoi czy sosów. Lubimy wszystko co słodkie, chętnie sięgamy po słodkie jogurty, płatki śniadaniowe, przekąski, soki. 
Nie dopuszczamy do siebie myśli albo nie zdajemy sobie do końca sprawy, że lista szkód jakie wyrządza w naszym organizmie cukier jest zatrważająco długa i niebezpieczna.
Cukier jest trzecim środkiem po alkoholu i papierosach pod względem szybkości i ilości uzależnionych osób na świecie. Niosąc przy tym nie mniejsze szkody dla naszego ciała:

Nadmiar cukru powoduje:

  • powoduje obniżenie testosteronu na rzecz estrogenu u mężczyzn
  • sprzyja zaburzeniom przewodu pokarmowego
  • zwiększa ryzyko szeregu nowotworów
  • powoduję kłopoty z uczeniem się, zapamiętywaniem oraz sprzyja rozwojowi depresji
  • powoduję choroby zębów oraz skóry 
  • jest głównym czynnikiem odpowiadającym za nadwagę w społeczeństwie

To tylko krople w morzu szkód, które cukier wyrządza. Czy przez to musimy rezygnować z dosładzania swoich ulubionych napojów, deserów czy ciast ? Nic podobnego!
Istnieje wiele naturalnych zamienników dla cukru, które są nie tylko pozbawione skutków ubocznych, ale wręcz przeciwnie – zdrowych dla naszego organizmu! Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze i najlepsze substytuty dla cukru.

Naturalne zamienniki cukru

1. Erytrol - błyszczący biały, kryształowy proszek przypominający cukier stołowy słodzik. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni przed działaniem wolnych rodników. Jest również świetny na odchudzanie, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest praktycznie tak samo słodki jak zwykły cukier. Pozyskiwany jest obecnie dzięki fermentacji glukozy. Może być dodawany do kawy, herbaty czy domowych wypieków. 2. Ksylitol - potocznie nazywany cukrem brzozowym jest alkoholem cukrowym – czyli składa się z cząsteczek cukru i cząsteczki alkoholu. Wyglądem i smakiem przypomina zwykły biały cukier, jednak jest od niego słodszy. Dawniej pozyskiwało się go z kory brzozy skąd wzięła się jego nazwa. Obecnie jednak głównym surowcem wykorzystywanym przez przemysł do produkcji jest kukurydza, a nazwa „cukier brzozowy” zastrzeżona jest dla tego wydobywanego w Finlandii, z kory brzozy. Kaloryczność ksylitolu ocenia się na niemal 40% niższą niż cukru białego. Działą bakteriobójczo, poprawiając odporność organizmu. Ksylitol bardzo skutecznie działa w walce z napaleniem dziąseł i próchnicą. Ponadto bierze udział we wzroście przyswajalności wapnia z diety. 3. Stevia - to roślina o wyjątkowo słodkich liściach pochodząca z Ameryki Południowej i wykorzystywana jest tam jako słodzik oraz lekarstwo od setek lat. Współczesne badania potwierdzają, że stewia jest bezpiecznym zamiennikiem cukru i ma korzystne działania przy nadciśnieniu i cukrzycy. Jest dużo słodsza od cukru, pozbawiona jest kalorii, może być stosowana do pieczenia i gotowanie (jest odporna na wysoką temperaturę). W sklepach występuję pod postaciami suszonych liści oraz skoncentrowanych wyciągów w proszku, płynie lub tabletkach. 4. Inulina – to naturalny wielocukier, złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy. Inulin jest białym proszkiem, przypominającym skrobię, dobrze rozpuszczającym się w wodzi. Gromadzona jest głównie w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Inulina wytwarzana jest głównie z bulw cykorii, topinamburu, mniszka lekarskiego i karczocha. Jest ona ok. 10 razy mniej słodka od cukru, posiada właściwości żelujące, zagęszczające i stabilizujące. Jednak główną zaleta inuliny są jej właściwości stymulujące rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Inulina jest probiotykiem ! 5. Syrop klonowy – tradycyjny kanadyjski produkt, nazywany Kanadyjskim Płynnym Złotem. Oprócz niezwykłąych walorów smakowych, charakteryzuje się również bogactwem składników odżywczych, m.in. manganu, cynku, magnezu oraz witamin z grupy B. Wykazuje też działanie prozdrowotne, a w jego składzie znajdziemy również przeciwutleniacze i składniki mineralne. Produkowany jest głównie w Kanadzie z wykorzystaniem klonów. Sam proces nie jest inwazyjny dla drzew, dzięki czemu mogą być wykorzystywane jako surowiec przez dziesiątki lat. Posiada o 130 kcal mniej na 100 g od cukru. Syrop klonowy jest płynny i gęsty, ma złocisty kolor, przypominający miód. Najpopularniejszym jego zastosowaniem jest polewanie nim naleśników lub tradycyjnych w USA i Kanadzie pancakes.
pixel